Fluff-faktorn påverkar oss mer än vi tror
När man läser av väderprognosen kan man avgöra om det ska komma nederbörd. Är det minusgrader kan man räkna med att det är snö som faller. Däremot är det inte självklart att det som faller blir lika stor mängd väl nere på marken. Vi reder ut.
Vid noll-gradiga temperaturen brukar man använda tumregeln att 1 millimeter regn motsvarar 1 cm snö. Vid kallare temperaturer blir det dock fler centimeter snö per millimeter nederbörd och den här effekten kallas för fluff-faktor.
Det innebär att man måste ta hänsyn till detta när man ska göra bedömningen på hur mycket snö som väntas komma. Ska det komma 3 millimeter nederbörd blir det ca 3 cm snö men vid kallare temperaturer kan det innebära ännu mer snö.
Packas ju längre den ligger
Snö kan också bli desto mindre fluffig och packas ju längre den ligger, då pratar man om snödjup. Det mäts på ett ganska traditionellt sätt, med måttstock eller liknande. Snödjup i kombination med kommande nederbörd och dess fluff-faktor är därför viktigt att ta med i beräkningen när man till exempel ska ut och åka skidor eller planera skottning av uppfarten till huset. Så kom ihåg nästa gång du kollar prognosen, ju kallare temperatur ute ju mer fluffig snö.